Is bietenpulp goed voor honden?

suikerbiet

Waar komt bietenpulp vandaan?

Bietenpulp omvat de vezels van suikerbieten. De ‘klontjes suiker’ worden eerst uit de suikerbieten gehaald. Wat overblijft is bietenpulp. Deze bietenpulp wordt vervolgens gedroogd.  Een goede kwaliteit bietenpulp bevat nog een zeer laag percentage aan suiker en is dus rijk aan vezels. Bietenpulp is een lokaal product.

Bietenpulp bevat pectine. Pectine heeft volgende voordelen voor het lichaam van de hond.

Pectine is een type vezel die ook in de schil van appelen zit. Elk type vezel heeft zijn eigen werking in het lichaam. Zo zorgt pectine en dus ook bietenpulp voor:

  • een betere vertering van eiwitten: doordat de voeding langer in de maag blijft, worden eiwitten beter voorverteerd in de maag
  • verzadigend: doordat de voeding langer in de maag blijft, is de hond sneller verzadigd.
  • een goede darmflora: De pectine vezel is prebiotisch. Dat wil zeggen dat ze gunstig zijn voor de darmflora en indirect dus ook voor de immuniteit van de hond
  • voeding voor de darmwand: Een nevenproduct van de vertering van pectine is dat er vooral boterzuur wordt geproduceerd in de darmen. Boterzuur is dé voedingsbron bij uitstek voor de cellen van de dunne darm (de darmvilli). Een sterke darmwand is indirect ook een goede immuniteit voor de hond.
  • Een betere stoelgang-score: pectine is een type vezel die water bindt. Juist daarom zorgt het voor het gemakkelijk ontlasten voor de hond. De hond heeft minder last van zowel constipatie als platte stoelgang. De stoelgang is niet te hard, maar ook niet te zacht. En dat is uiteraard zowel fijn voor de hond als voor het baasje.

Teveel is teveel

We weten dat appelen eten gezond is, maar teveel appelen op één dag eten is dan weer net iets teveel van het goede. Voor bietenpulp is dit precies hetzelfde. Een goed recept bevat best dus niet meer dan 5% bietenpulp.

  • teveel bietenpulp werkt laxerend
  • teveel bietenpulp zorgt ervoor dat voeding té snel door de darmen gaat, waardoor de opname van andere voedingsstoffen in het gedrang komt.

Conclusie

Bietenpulp heeft zeker een bewezen meerwaarde als ingrediënt in hondenvoeding. Teveel bietenpulp kan dan weer ongemakken geven. Een kwalitatief merk van hondenvoeding zal een goede kwaliteit bietenpulp inzetten in haar recepten. Dat wil zeggen een bietenpulp die rijk is aan pectine en laag is in suikers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *