SIBERISCHE HUSKY EN ZINK SUPPLETIE

De Siberische Husky is een ras van alerte, avontuurlijke en vriendelijke honden. In het algemeen is het een sterk ras met weinig gezondheidsproblemen. De gezondheidsproblemen die meer voorkomen bij de Siberische husky zijn:

 • Degeneratie van het netvlies, Staar
 • Allergieën
 • Hartziekten
 • Epilepsie
 • Chronisch zink tekort door een genetisch defect

CHRONISCH ZINK TEKORT BIJ DE SIBERISCHE HUSKY DOOR EEN GENETISCH DEFECT

WAT IS ZINK EN WAAROM IS HET BELANGRIJK VOOR HONDEN

Zink is een biologisch en essentieel sporenelement en is het tweede meest voorkomende spoorelement in het lichaam.

Zink speelt een belangrijke rol in het immuunsysteem, wondgenezing, de reproductie, groei en ontwikkeling, het gedrag en het leren, de smaak en geur, bloedstolling, de functie van het schildklierhormoon en insuline. Zink wordt in meer dan 39 enzymen gevonden. Bijna 100 enzymen zijn afhankelijk van zink als katalysator. Zink komt in iedere lichaamscel voor.

EEN TEKORT AAN ZINK BIJ HONDEN

Zink is ook vereist in de synthese van retinol bindend eiwit, het transporteiwit van vitamine A. Zonder voldoende zink kunnen symptomen van vitamine A tekort ontstaan, ook bij suppletie van vitamine A.  Een tekort aan vitamine A kan leiden tot verminderde weerstand, een droge schilferige huid en dof haar en oogklachten.

Een tekort aan Zink wordt verder gekenmerkt door terugkerende oorinfectieschronische verteringsproblemen, zoals aanhoudende diarree, vermagering, huidaandoeningen, langzame wondgenezing, haaruitval, ruwe, droge of schilferige huid, laag insulinegehalte, braken, eetlustproblemen, verstoorde werking van het immuunsysteem (over- of onderactief), verhoogde gevoeligheid voor bacteriële en virale infecties, verminderde productie van geslachtshormonen, orgaanfalen zoals lever, nier en hart.

DE OPNAME VAN ZINK BIJ HONDEN

De opname van zink wordt negatief beïnvloed door een hogere opname van calcium en ijzer. De opname van zink van ook negatief beïnvloed worden door een genetisch defect dat o.a. voorkomt bij Siberische Husky’s.

ZINK SUPPLETIE VOOR SIBERISCHE HUSKY’S

Door het genetische defect wordt de opname van zink negatief beïnvloed. Zink suppletie wordt voor behandeling én preventie van een zinktekort aangewezen bij:

 • verlaagde opname van zink door genetische oorzaken
 • terugkerende oorinfecties
 • verlaagde immuniteit
 • huidaandoeningen, droge, schilferige huid
 • als aanvulling tijdens de dracht- en lactatieperiode en bij vruchtbaarheidsstoornissen
 • bij virale of bacteriële infecties
 • allergieën (anti-histaminewerking)
 • diarree
 • eetstoornissen en spijsverteringsstoornissen
 • epilepsie: zink zou ondersteunend werken bij epilepsie. Zink is nodig voor de opname van taurine. Een taurine tekort geeft aanleiding tot een overreactie van neurotransmitters in de hersenen.
GEZONDHEIDSPROBLEMEN VOORKOMEN

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Het is wetenschappelijk bewezen dat Siberische husky’s minder zink kunnen opnemen, genetisch gezien. Juist daarom is het nuttig om op regelmatige basis een zink supplement te geven. Let bij een zinksupplement op de zink verbinding. Dat is belangrijk voor de opname van zink. De absorptie van zink in dalende volgorde, op basis van de zink verbinding: zink glycinaat > zink gluconaat > zink methionine > zink sulfaat > zink oxide.

Een doeltreffend zink supplement kan je dus best in de vorm van zink glycinaat geven. Een ander voordeel van zink glycinaat is dat dit samen met een maaltijd mag worden gegeven. Zink heeft een metaalsmaak. Het is dus wel fijn voor jouw hond om dit onder de voeding te mogen mengen.

REVITALIZE, ZINK SUPPLEMENT VOOR HONDEN

Revitalize is een zink supplement dat rijk is aan zink glycinaat, de beste opneembare vorm van zink. Het is een vloeibaar supplement dat je onder de voeding mag mengen.

Voor Siberische Husky’s raden we een 4 keer per jaar een kuur aan van 10 dagen. De dosering voor Siberische Husky’s bedraagt 0,2 ml per kg lichaamsgewicht. Bijvoorbeeld voor een hond van 20 kg, bedraagt de dagelijkse dosering 4 ml. Dit gedurende 10 dagen. In een flesje zit 150 ml. In het voorbeeld van een hond van 20 kg, kom je met één flesje bijna een volledig jaar toe. De stoelgang kan donkerder kleuren tijdens het gebruik van het zink supplement

VOORBEELD KUUR-SCHEMA TER ONDERSTEUNING VAN DE SIBERISCHE HUSKY

1 tem 10 Januari – 1 tem 10 April – 1 tem 10 Juli – 1 tem 10 Oktober van elk jaar.

PRODUCT REVITALZE
 • revitalize herbafix

  REVITALIZE 150 ML

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *